/ Lifis kivi
Sodelovanje s Crowd Farming
Od kod pride eksotično sadje kot so mango, kivi in banane za Lifis izdelke?
Po priporočilu prijateljice sem poskusila mange in kivije kupiti malo drugače. Tokrat jih nisem kupila v trgovini, kot običajno, temveč direktno od kmetov, ki mange ali kivije vzgajajo - brez posrednikov.
Ti kmetje ne prodajajo izdelkov centraliziranemu nabavnemu centru od koder bi jih potem drugi ljudje prodajali naprej supermarketom in ti naprej kupcem. Našla sem storitev z dodano vrednostjo. Povezani so na spletni platformi, ki zanje zagotavlja logistiko in storitve za stranke, da se lahko kmetje ukvarjajo s kmetovanjem in prodajajo svoje pridelke neposredno končnemu potrošniku.
Kupovanje direktno od kmetov jim omogoča, da lahko vplivajo na prodajno ceno svojih pridelkov. To pomaga ustvarjati boljša delovna mesta in socialne razmere na podeželju.
Njihov ekonomski model temelji na formuli, ki so jo poimenovali "Win-Win-Winner": dobro za kmeta, dobro za družbo in dobro za okolje. Ta idilično zveneča vizija je realnost, ki deluje na naslednji način: več ko kmetje prodajajo, manjši je vpliv pošiljke na okolje.
Prednost kupovanja neposredno pri kmetih združenih pod Crowd Farming je tudi manj odpadka hrane, saj oberejo tudi tiste pridelke, ki so manjši ali nepravilnih oblik, ki bi se v običajnih primerih zavrgli.
Všeč mi je tudi njihov »Multi-local mindset«: spodbujajo kmetijski trg, ki zagotavlja spoštovanje lokalnih praks in tradicij. Podpirajo vključujočo kulturo, ki daje prednost družbenim in kulturnim izmenjavam in si prizadeva ne vsiljevati globalnih, temveč več-lokalnih rešitev.
Kaj to pomeni? To pomeni, da ni formule, ki bi ustrezala vsem. Želijo razumeti, integrirati in ljubiti posebnosti vsakega trga, na katerem kmetje CrowdFarming pridelujejo svoje pridelke.
Naši ekološki kiviji prihajajo iz Italije (iz kraja Opera Terrae, ki se nahaja južno – »na nartu Italijanskega škornja« oz. na špički, če vam je tako ljubše. Kivije na tej družinski kmetiji za nas prideluje mladi kmet Pasquale Varrà.
Za Lifis rezinice odkupujemo kivije sorte Hayward, ki imajo plodove s smaragdno zeleno pulpo s številnimi drobnimi semeni, v sredini ploda pa je kremna sredica; njihova popolnoma mehka koža je svetlo rjava, okus pa dosega popolno ravnovesje med sladkim in trpkim. V nasprotju z drugim sadjem kivija ni mogoče nabirati postopoma, temveč je treba nabrati vsega naenkrat, ko doseže polno zrelost. Njihova kivi drevesa seveda niso tovarna vijakov: vsak sadež je edinstven po videzu in velikosti in take tudi mi najraje predelamo v Lifis rezinice. V enem kilogramu je lahko od 7 do 15 plodov. Kivi je klimakterično sadje, ki se obira, ko doseže fiziološko zrelost, vendar se po obiranju še naprej razvija, dokler ni pripravljeno za uživanje. To je za nas super, saj lahko na hladnem počaka celo do dveh tednov, če jih želimo v Lifis rezinice predelati prej, pa jih za nekaj dni postavimo »na toplo«.
Z vsako škatlo kivija prejmemo tudi Pasqualovo pismo, ki nas vedno znova gane in nam daje dodatno potrditev, da smo izbrali prav. Pravi takole: »Z našimi kiviji želimo uresničiti tisto, v kar smo vedno verjeli: idejo pristnega kmetijstva in čiste ekološke pridelave. Iz osrčja Kalabrije se vsak dan obnavlja naša zaveza o varovanju biotske raznovrstnosti in posebnosti teritorialnih območij, na katerih delujemo. Želimo, da spoznate našo vizijo in da se počutite del našega sveta. Sveta, v katerem delamo vsak dan s tako strastjo in vztrajnostjo.«