/ Lifis mango
Potovanje v Španijo in obisk nasada mangovih dreves
🥭✨ Že dve leti zapored smo v ekološkem nasadu mangov, ki rastejo v Španiji, natančneje na jugu blizu mesta Malaga posvojili mangovo drevo. Za to smo se odločili, ker smo želeli prispevati k trajnostnemu kmetovanju mlade kmetovalke, ki ima v lasti nasad mangov, pa tudi zato, ker so ti mangi izjemno okusni. Njihova polnost okusa nas je prepričala, da smo začeli iz teh ekoloških sadežev pripravljati liofilizirane mango rezinice. S finančno podporo, ki prihaja od posvojitev mangovih dreves so mogoče investicije, ki so nujne za vzdrževanje celotnega sistema trajnostnega kmetovanja v Španiji. Prav letos so ta sredstva namenili izkopu bazena za zajetje deževnice s katerim bodo lahko namakali drevesa v času cvetenja in zorenja plodov. K temu podvigu so jih prisilili klimatski pogoji, bolj konkretno ekstremna suša, ki so je bili deležni letos poleti. Vsakemu posvojenemu drevesu prednostno pripada tudi nakup dveh ali treh paketov mango sadežev. Na ta način kmetje lažje planirajo potek sezone in si zagotovijo odjem pridelka. Pridelki, ki jih prodajajo preko združenja Crowd Farming namreč niso skladiščeni in distribuirani preko verige številnih posrednikov. Tak način poslovanja lahko za kmeta predstavlja veliko tveganje, zato je posvajanje dreves ena od možnosti, da se zaščitijo.
Takšna trajnostna filozofija, pa tudi prelepa dežela, simpatična mlada kmetovalka in izjemno okusni sadeži, so nas prepričali, da jih obiščemo in nasad mangovih dreves doživimo tudi sami. Odločili smo se, da torej letošnje krompirjeve počitnice preživimo nekoliko drugače in se odpravili na potovanje v južno Španijo. Prvič smo družinsko leteli z letalom in pristali blizu glavnega mesta Malaga. Od tam smo se podali čisto do morske obale in se potem nekaj kilometrov proti vzhodu peljali vzdolž obale, nakar smo zavili v notranjost proti kraju Finca Los Pepones. Ves čas vožnje smo lahko opazovali nasade manga, citrusov in avokada. To področje ima močan vpliv mediterana, imenujejo ga kar »tropiteransko« področje, ki je zelo primerno ga nasade dreves, ki sicer izvirajo iz tropskih krajev.
Na dogovorjeni lokaciji nas je pričakala ga. Natalia, ki se je z nami sprehodila skozi mangov nasad v katerem raste kar 8.000 dreves in nam razložila vse o njihovi pridelavi. Povedala nam je kako zahtevna sezona je za njimi in zakaj so se odločili za tako velik namakalni sistem. Pri sprehodu skozi nasad smo lahko videli štiri različne sorte mangovih dreves. Meni najljubša je sorta Sensation, ki ima ravno pravo kombinacijo sladkosti in kislin in primerno vsebnost vlaknin. V nasadu pa rastejo tudi sorte Osteen, Palmer in Keitt, ki so si med sabo različne po razmerju med sladkostjo in kislino, vsebnosti vlaknin, času zorenja, barvi kože in velikosti. Vsa drevesa vzgojijo sami iz trpežne osnove na katero cepijo želeno sorto. Najkasneje zori sorta Keitt, zato smo upali, da bomo v nasadu še lahko videli kakšen mango, ki so ga pri obiranju spregledali ali pa še ni dozorel. Smo imeli pri tem srečo? Preveri v spodnjem videu. Ker smo ponosni najemniki enega izmed dreves, smo mu lahko nadeli značko z imenom našega podjetja. Priznam, da je bil to zame poseben moment. Med sprehodom smo hodili po zemlji, ki se meni osebno ni zdela zelo rodovitna, bila je suha in precej peščena, a očitno prava za rast mangovih dreves. Na kmetiji, ki smo jo obiskali pa ne gojijo le manga, temveč imajo tudi nasad limon in avokada. Morda kdaj v prihodnosti posvojimo še kakšno drevo iz ostalih dveh nasadov. Ker je nasad ekološki, njegova obdelava in pridelava sadja poteka le ročno, mehansko in s pomočjo naravnih sredstev. Drevesa v nasadu ves čas opazujejo. Če kakšno med njimi zboli, ga izdatno zalivajo in počakajo, če se bo opomoglo. Drevo, ki zboli, ima na robovih rjave liste in če je zelo hudo, se posuši. Za zdravljenje dreves ne uporabijo sredstev, ki ne sodijo v ekološko pridelavo. Včasih si drevesa resnično opomorejo, sicer pa jih nadomestijo novimi. Sadeži, ki zorjo tako naravno kot v tem nasadu so podvrženi določenim boleznim. Rade jih napadejo mušice, ki vanje ležejo jajčeca. To opazimo šele, ko mango prerežemo na pol. V izogib tem mušicam, so v nasadu obešene stekleničke s sladko pijačo in feromoni, kamo zvabijo mušice, da ne napadejo mangovih plodov. Ekološki nasadi se soočajo še z mnogimi drugimi izzivi, zato je prav, da jih podpremo. Filozofija, ki jo živijo na tej kmetiji in v svojih nasadih nam je resnično blizu, zato z veseljem iz plodov pripravljamo najboljše liofilizirane mango rezinice.
Vabimo vas, da si naš sprehod po nasadu mangov ogledate v kratkem videu spodaj:
🥭✨
Veste kaj pomeni »Tropiteransko«?
Na jugo-vzhodu Evrope je kotiček, kjer se sredozemska polja rada preoblečejo v tropsko pokrajino. Na tem območju je skupina lokalnih kmetov začela gojiti nekaj priljubljenih eksotičnih sadežev, da jim ni treba prečkati celega oceana, preden pridejo do nas.
Tako se je rodila tako imenovana #tropiterranean pokrajina. Kmetijsko gibanje, s katerim ti kmetje svoje pridelke pridelujejo na trajnosten in družbeno odgovoren način, tako da lahko sezonsko evropsko sadje prejemamo vse leto.
Posvojili smo mangovo drevo v Španiji
Postali smo ponosni lastniki mangovega drevesa, ki smo ga poimenovali "Lifis" (kaj pa drugega :-)). Naše ekološko mangovo drevo raste na kmetiji "Finca Los Pepones" v Vélez-Málagi (v Španiji), ki jo vodi mlada kmetica María Martínez Hijano.
Na tem drevesu rastejo ekološki mangi sorte Sensation, ki jih prejemamo po pošti in spreminjamo v liofilizirane rezinice z vas.
Tu je naš specifikacija o posvojitvi mangovega drevesa z imenom Lifis.
Sodelovanje s Crowd Farming
Poleg sorte Sensation na kmetiji v Vélez-Málagi gojijo tudi druge sorte manga, kot so Osteen, Keitt in Palmer.
Mangovo drevo sorte Sensation izvira iz Floride (ZDA) in je znano po svoji manjši velikosti in manjših plodovih. Je nižje od dreves manga drugih sort in kot tako običajno ne presega dveh metrov višine. Ta drevesa zelo dobro prenašajo močan veter in nižje temperature, zato so običajno nameščena na najvišjih predelih kmetij ali na pobočjih. Čeprav so zelo občutljivi na vinske mušice, zaradi česar jih je težje gojiti, so se na kmetiji za to sorto vseeno odločili, saj imajo mangi te sorte naravnost odličen okus.
Produktivna življenjska doba mangovega drevesa je približno 30 let in vsako sezono proizvede povprečno 9 kg sadežev.
Zakaj posvojiti mangovo drevo?
Zato, ker potem veš kdo, kako in kje proizvaja tvoje mange. Všeč nam je, ker so ti vzgojeni na zavesten način. Posvojitev drevesa in odkup brez posrednikov hkrati omogoča pridelovalcu postaviti boljše cene. To pomaga ustvarjati boljša delovna mesta in boljši socialni standard na podeželju. Ko posvojiš drevo, pridelovalcu omogočiš, da zagotovi prodajo po fiksni ceni in proizvodnjo po naročilu. S tem se tudi izognemo zavrženi hrani, ki je pridelana, ne da bi bila prodana. Tak način podpira proizvajalce, ki si prizadevajo za okolju prijazne prakse gojenja in za okolju prijazno embalažo, kar nam je pri Lifisu zelo blizu.
Kaj nas pri vsej zgodbi najbolj navdušuje?
-
Kmetovanje 360
Naša kmetica María skrbi za celoten proces, dokler sadeži niso pripravljeni za odpremo. "Od začetka do konca." "Od A do Ž." Razen prevoza nobenega drugega koraka ne prevzema zunanji izvajalec. Na ta način María zagotavlja kakovost svojih pridelkov na najboljši možni način, pri čemer je pozorna tudi na najmanjše podrobnosti.
-
Brez plastike
Škatla z mangi, ki jo prejmemo je brez plastike. Ekipa CrowdFarming spodbuja kmete k uporabi recikliranih in biorazgradljivih materialov za pošiljanje svojih izdelkov. S CrowdFarmingom ne le preprečujemo nastanek zavržene hrane, temveč tudi prekomerno embaliranje izdelkov s plastičnimi materiali.
-
Mlada kmetica
Naša kmetica je milenijka. Že pred več kot dva tisoč leti je Mark Tulij Ciceron dejal: »Kmetijstvo je poklic modrega človeka, najbolj prilagojen skromnemu in najbolj vreden poklic za vsakega svobodnjaka«. Če bi živel te dni, bi morda rekel: »CrowdFarming je poklic modrega človeka, najbolj prilagojen skromnemu in najbolj vreden poklic za vsakega milenijca«.
-
Obiskovalci dobrodošli
Ta kmetija sprejema obiske svojih CrowdFarmerjev. Lahko bomo obiskali naše drevo in spoznali tiste, ki stojijo za tem čudovitim projektom. Komaj čakamo!
-
Analiza pridelka
Pridelek je bil analiziran in rezultat potrjuje, da je brez ostankov onesnaževal.
-
Ekološko
Ta kmetija izpolnjuje evropske predpise za ekološko pridelavo. Ekološka pridelava sledi naravnim sistemom in ciklom. Proizvodni procesi in raba zemljišč morajo zagotavljati okolijsko trajnost brez uporabe gensko spremenjenih organizmov (GSO).
-
Družinska kmetija
Kmetija kjer smo posvojili naše mangovo drevo je družinska kmetija, ki jo vodi mlada kmetica María.
Ekološki mango, sorte Sensation
• Ovalno-zaobljene oblike, majhne velikosti, ima temno slivovo rdečo lupino, malo vlaken, meso sladkega okusa.
• Raste na ekološki kmetiji certificirani z znakom European Organic Farming od leta 2020.
• Sadja ne shranjujejo v hladilnicah, pošljejo ga direktno z drevesa k nam.
• Sadeži so obrani en dan pred odpremo na optimalni točki zrelosti in poslani v kartonski škatli brez plastike.
• Mangova drevesa niso tovarna vijakov: vsak sadež je edinstven po videzu in velikosti.
• Do zrelosti jih hranimo na sobni temperaturi. Ko so popolnoma zreli, jih liofiliziramo za vas.
Mango je klimakterijsko sadje
Mango je klimakerijsko sadje, ki je obrano, ko doseže fiziološko zrelost, vendar po obiranju še naprej zori, dokler ni optimalno za uživanje.
Mango s te kmetije ima odlično kakovost zahvaljujoč skrbni vzgoji. Sadeži so obrani šele, ko dosežejo med 8 in 12 stopinjami Brixa, zato imajo neverjetno sladkost. Teh mangov ne shranjujejo v hladilnicah. Obrani so naravnost z drevesa in v nekaj urah so pri nas.
Mango je sadež, ki zori s pomočjo poletnih sončnih žarkov, zato se sezona obiranja prične jeseni. Mango Sensation je pripravljen za dostavo oktobra, ko popolnoma dozori. Čas obiranja se lahko nekoliko razlikujejo glede na vreme, zato se trgatev lahko začne nekoliko prej ali nekoliko kasneje.
Veste kaj pomeni »Tropiteransko«?
Na jugo-vzhodu Evrope je kotiček, kjer se sredozemska polja rada preoblečejo v tropsko pokrajino. Na tem območju je skupina lokalnih kmetov začela gojiti nekaj priljubljenih eksotičnih sadežev, da jim ni treba prečkati celega oceana, preden pridejo do nas.
Tako se je rodila tako imenovana #tropiterranean pokrajina. Kmetijsko gibanje, s katerim ti kmetje svoje pridelke pridelujejo na trajnosten in družbeno odgovoren način, tako da lahko sezonsko evropsko sadje prejemamo vse leto.
Posvojili smo mangovo drevo v Španiji
Postali smo ponosni lastniki mangovega drevesa, ki smo ga poimenovali "Lifis" (kaj pa drugega :-)). Naše ekološko mangovo drevo raste na kmetiji "Finca Los Pepones" v Vélez-Málagi (v Španiji), ki jo vodi mlada kmetica María Martínez Hijano.
Na tem drevesu rastejo ekološki mangi sorte Sensation, ki jih prejemamo po pošti in spreminjamo v liofilizirane rezinice z vas.
Tu je naš specifikacija o posvojitvi mangovega drevesa z imenom Lifis.
Sodelovanje s Crowd Farming
Poleg sorte Sensation na kmetiji v Vélez-Málagi gojijo tudi druge sorte manga, kot so Osteen, Keitt in Palmer.
Mangovo drevo sorte Sensation izvira iz Floride (ZDA) in je znano po svoji manjši velikosti in manjših plodovih. Je nižje od dreves manga drugih sort in kot tako običajno ne presega dveh metrov višine. Ta drevesa zelo dobro prenašajo močan veter in nižje temperature, zato so običajno nameščena na najvišjih predelih kmetij ali na pobočjih. Čeprav so zelo občutljivi na vinske mušice, zaradi česar jih je težje gojiti, so se na kmetiji za to sorto vseeno odločili, saj imajo mangi te sorte naravnost odličen okus.
Produktivna življenjska doba mangovega drevesa je približno 30 let in vsako sezono proizvede povprečno 9 kg sadežev.
Zakaj posvojiti mangovo drevo?
Zato, ker potem veš kdo, kako in kje proizvaja tvoje mange. Všeč nam je, ker so ti vzgojeni na zavesten način. Posvojitev drevesa in odkup brez posrednikov hkrati omogoča pridelovalcu postaviti boljše cene. To pomaga ustvarjati boljša delovna mesta in boljši socialni standard na podeželju. Ko posvojiš drevo, pridelovalcu omogočiš, da zagotovi prodajo po fiksni ceni in proizvodnjo po naročilu. S tem se tudi izognemo zavrženi hrani, ki je pridelana, ne da bi bila prodana. Tak način podpira proizvajalce, ki si prizadevajo za okolju prijazne prakse gojenja in za okolju prijazno embalažo, kar nam je pri Lifisu zelo blizu.
Kaj nas pri vsej zgodbi najbolj navdušuje?
-
Kmetovanje 360
Naša kmetica María skrbi za celoten proces, dokler sadeži niso pripravljeni za odpremo. "Od začetka do konca." "Od A do Ž." Razen prevoza nobenega drugega koraka ne prevzema zunanji izvajalec. Na ta način María zagotavlja kakovost svojih pridelkov na najboljši možni način, pri čemer je pozorna tudi na najmanjše podrobnosti.
-
Brez plastike
Škatla z mangi, ki jo prejmemo je brez plastike. Ekipa CrowdFarming spodbuja kmete k uporabi recikliranih in biorazgradljivih materialov za pošiljanje svojih izdelkov. S CrowdFarmingom ne le preprečujemo nastanek zavržene hrane, temveč tudi prekomerno embaliranje izdelkov s plastičnimi materiali.
-
Mlada kmetica
Naša kmetica je milenijka. Že pred več kot dva tisoč leti je Mark Tulij Ciceron dejal: »Kmetijstvo je poklic modrega človeka, najbolj prilagojen skromnemu in najbolj vreden poklic za vsakega svobodnjaka«. Če bi živel te dni, bi morda rekel: »CrowdFarming je poklic modrega človeka, najbolj prilagojen skromnemu in najbolj vreden poklic za vsakega milenijca«.
-
Obiskovalci dobrodošli
Ta kmetija sprejema obiske svojih CrowdFarmerjev. Lahko bomo obiskali naše drevo in spoznali tiste, ki stojijo za tem čudovitim projektom. Komaj čakamo!
-
Analiza pridelka
Pridelek je bil analiziran in rezultat potrjuje, da je brez ostankov onesnaževal.
-
Ekološko
Ta kmetija izpolnjuje evropske predpise za ekološko pridelavo. Ekološka pridelava sledi naravnim sistemom in ciklom. Proizvodni procesi in raba zemljišč morajo zagotavljati okolijsko trajnost brez uporabe gensko spremenjenih organizmov (GSO).
-
Družinska kmetija
Kmetija kjer smo posvojili naše mangovo drevo je družinska kmetija, ki jo vodi mlada kmetica María.
Ekološki mango, sorte Sensation
• Ovalno-zaobljene oblike, majhne velikosti, ima temno slivovo rdečo lupino, malo vlaken, meso sladkega okusa.
• Raste na ekološki kmetiji certificirani z znakom European Organic Farming od leta 2020.
• Sadja ne shranjujejo v hladilnicah, pošljejo ga direktno z drevesa k nam.
• Sadeži so obrani en dan pred odpremo na optimalni točki zrelosti in poslani v kartonski škatli brez plastike.
• Mangova drevesa niso tovarna vijakov: vsak sadež je edinstven po videzu in velikosti.
• Do zrelosti jih hranimo na sobni temperaturi. Ko so popolnoma zreli, jih liofiliziramo za vas.
Mango je klimakterijsko sadje
Mango je klimakerijsko sadje, ki je obrano, ko doseže fiziološko zrelost, vendar po obiranju še naprej zori, dokler ni optimalno za uživanje.
Mango s te kmetije ima odlično kakovost zahvaljujoč skrbni vzgoji. Sadeži so obrani šele, ko dosežejo med 8 in 12 stopinjami Brixa, zato imajo neverjetno sladkost. Teh mangov ne shranjujejo v hladilnicah. Obrani so naravnost z drevesa in v nekaj urah so pri nas.
Mango je sadež, ki zori s pomočjo poletnih sončnih žarkov, zato se sezona obiranja prične jeseni. Mango Sensation je pripravljen za dostavo oktobra, ko popolnoma dozori. Čas obiranja se lahko nekoliko razlikujejo glede na vreme, zato se trgatev lahko začne nekoliko prej ali nekoliko kasneje.